FMP SENSES BRIEF INITIAL THOUGHTS
 
FOR THE FINAL MAJOR PROJECT BRIEF ‘SENSES’, I DECIDED TO GO DOWN THE ROUTE OF SOUND AND VISUALIZING IT. AFTER SEEING THE WORK BY STUDIO OUTPUT FOR THE BBC ORCHESTRA CONCERTS I THOUGHT IF I BASE MINE UPON MUSIC IT WILL RELATE PERSONALLY TO ME AS MUSIC IS A HUGE INSPIRATION AND INFLUENCE WITHIN MY LIFE AND WHAT I DO. AFTER LOTS OF RESEARCH INTO ALL THE SENSES AND SOUND IN PARTICULAR, I NEEDED TO VISUALIZE THE MUSIC IN SOME FORM OF GRAPHIC DESIGN SO THIS WAS WHAT LEAD ME TO LOOKING INTO SHAPES AND COLOUR. 
 
THE MAIN CONCEPT
 
THE CONCEPT FOR MY FINAL MAJOR PROJECT WAS TO VISUALISE MUSIC BY USING COLOUR AND SHAPES. BY LISTENING TO DIFFERENT GENRES OF MUSIC I ANALYSED THEM TO RELATE THEM TO SHAPES AND COLOUR. COLOUR CAN VISUALISE DIFFERENT MOODS AND EMOTIONS WHICH I THOUGHT VISUALLY WOULD WORK FOR DEPICTING MUSIC. SHAPES CAN REPRESENT THE BEATS AND HOW THE MUSIC WORKS.
 
I WANTED TO CREATE A SERIES OF POSTERS AS WELL AS ANIMATIONS AND A BOOK TO DOCUMENT ALL THE OUTCOMES IN. I'M REALLY PLEASED WITH THE FINAL OUTCOMES AS I FEEL I HAVE PRODUCED THEM TO THE HIGHEST STANDARD I COULD OF. 
 
POSTERS
ACOUSTIC MUSIC IS ONE OF MY FAVOURITE GENRES OF MUSIC BECAUSE OF HOW IT'S ORGANIC AND RELAXING. I LISTENED TO BEN HOWARDS 'KEEP YOUR HEAD UP' WHEN ANALYSING THE MUSIC I FELT REALLY RELAXED AND THAT THE MUSIC HAS A FRESH FEEL TO IT. THE ACOUSTIC GUITAR COMBINED WITH THE LIGHT DRUM BEAT AND ORGANIC VOICE CREATE A WHOLE SOUND. WHEN CHOOSING COLOURS FOR THE MUSIC I CHOSE BLUE BECAUSE ITS A RELAXING COLOUR, GREEN FOR GROWTH AND A LIGHT BEIGE TO SHOW HOW ITS AN ORGANIC SOUND. I CHOSE THE ICOSA PLATONIC SHAPE AND SPHERE BECAUSE THEY SHOW THE MUSIC AS A WHOLE SOUND WITH LITTLE DECORATIONS TO THE MUSIC IN PARTS.
WHEN LISTENING TO POP PUNK AS A GENRE I DECIDED TO FOCUS ON A BANDS MUSIC 'YOU ME AT SIX'. THERE MUSIC IS A MIX OF UPBEAT AND ENERGETIC SONGS WITH THE SLOWER MORE MEANINGFUL SONGS. FROM LISTENING TO THERE MUSIC I CHOSE TO VISUALISE THE STRONG DRUM BEATS COMBINED WITH THE GUITAR RIFFS AND HOW UPBEAT THE SONG 'TAKE OFF YOUR COLOURS' IS. WHEN CHOOSING COLOURS I WANTED TO SHOW HOW THE MUSIC IS PUNCHY SO A PINK/RED COLOUR REPRESENTS THE UPBEATS AND THE ENERGY WITHIN THE MUSIC. THE SHAPE HAD TO SHOW THIS AS WELL SO I CHOSE TO USE A PLATONIC SHAPE AND EXTRUDED THE POINTS SO IT WAS SPIKIER WHICH SHOWS THE VARIETY OF BEATS AND PUNCHY BASSLINE.
I CHOSE TO LOOK AT POST HARDCORE MUSIC BECAUSE OF THE HEAVIER BASSLINE AND BEATS. I LOOKED AT ENTER SHIKARI'S 'HELLO TYRANNOSAURUS, MEET TYRANNICIDE'. THIS SONG STARTS WITH A STEADY BEAT BUT THEN GROWS WHERE IT SOUNDS VERY ELECTRONIC WITH HEAVIER BEATS FROM THE DRUMS. RELATING THIS TOO COLOUR WAS PARTICULARLY EASY AS ITS VERY DEEP AND RATHER HEAVY I KNEW DARK GREYS/BLACKS WOULD SUIT THE MUSIC. THE SHAPE REPRESENTATION HAD TO BE SPIKY AND A VARIETY OF SIZES TO SHOW THE VARIATION IN BEATS.
JAZZ MUSIC IS A HUGE INSPIRATION TO MY OWN MUSIC. WHEN ANALYSING I LOOKED AT MICHAEL BUBLE'S SONG 'CRY ME A RIVER'. WITH A STRONG BRASS BEGINNING AND THEN THE MUSIC LOWERS TO ALLOW FOR THE ENTRANCE OF THE POWERFUL SMOOTH VOICE. I REALLY ENJOYED VISUALISING THIS SONG IN PARTICULAR BECAUSE IT INSPIRED ME TO START WRITING SOME OF MY OWN MUSIC. WHEN DECIDING ON COLOUR I WANTED IT TO REPRESENT POWERFUL SO I CHOSE A ROYAL BLUE WHICH IS BOLD, AND PUTS A FEELING OF POWER ACROSS. WHEN DECIDING ON SHAPES I CHOSE TO USE TWO, THIS IS BECAUSE  I WANTED TO SHOW THE VOCALS AND THE BACKING BIG BAND AS TWO ITEMS BUT HOW THEY COMBINE TOGETHER AND THIS LEAD TO ME USING A BUCKY PLATONIC SHAPE, AS IT IS A ROUNDER SHAPE WITH A FEW SHARPER EDGES SHOWING THE POWER.
ANIMATIONS/IDENTS
 
All my animations and idents can be found on my vimeo page. (LINK BELOW)
Below are the pages that my book is made up of. I created the book alongside my other work so I could showcase it all in one. 
FRONT COVER - featuring the logo I created based upon my concept, this was printed on gloss card to give the book a nicer finish. 
PAGE 2&3 - explaining the concept of what my aim was at the beginning of the project after being given the sense brief.
PAGES 4&5 - an introduction on the music artists I looked at and what meanings are put across in their music.
PAGES 6&7 - Introduction to the pop punk genre and my concept.
PAGES 8&9 - image from 3D animation. 
PAGES 10&11 - Pop Punk poster supported by a type treatment with a short explanation on the key parts of the music.
PAGES 12&13 - Introduction to the acoustic genre and my concept.
PAGES 14&15 - image from 3D animation. 
PAGES 16&17 - Acoustic poster supported by a type treatment with a short explanation on the key parts of the music.
PAGES 18&19 - Introduction to the post hardcore genre and my concept.
PAGES 20-21 - image from 3D animation. 
PAGES 22&23 - Post Hardcore poster supported by a type treatment with a short explanation on the key parts of the music.
PAGES 24&25 - Introduction to the jazz genre and my concept.
PAGES 26&27 - image from 3D animation.
PAGES 28&29- Jazz poster supported by a type treatment with a short explanation on the key parts of the music.
PAGES 30-31 - A review of the project and my outcomes.
BACK COVER - featuring my logo and name, this was printed on gloss card to give the book a nicer finish. 
AUDIO VISUALS
Published:

AUDIO VISUALS

FOR THE FINAL MAJOR PROJECT BRIEF ‘SENSES’, I DECIDED TO GO DOWN THE ROUTE OF SOUND AND VISUALIZING IT. AFTER SEEING THE WORK BY STUDIO OUTPUT FO Read More

Published: