Fredrik Andreasson's profile

Kvarteret Renen i Varberg

”I kvarteret Renen i norra delen av centrala Varberg ligger en av Hallands mest förorenade tomter. Den gamla industrifastigheten måste saneras för att skadliga ämnen inte ska fortsätta spridas. Saneringen av Renen 13 är ett av Hallands mest prioriterade saneringsprojekt.
Fastigheten Renen 13 är belägen i norra delen av centrala Varberg. På området har det funnits industriverksamhet sedan slutet av 1800-talet, först textilindustri och därefter olika typer av ytbehandlingsindustrier.
Fastigheten inventerades 2002 av Länsstyrelsen. Därefter har området undersökts och mindre åtgärder har redan genomförts, så som tömning av slambassängen och rivning av byggnader. Resultaten från undersökningarna visar att det inom kvarteret Renen 13 finns minst två så kallade källområden med klorerade lösningsmedel. Föroreningen är konstaterad i både mark, i grundvattnet och i berggrunden. Det sker kontinuerligt en spridning av föroreningarna från fastigheten.”

Se 360° bilder, vilka skapades för rivningen av fabrikslokalen i kvarteret Renen, här:

Kvarteret Renen. Vy mot Polishuset. Här låg tidigare den stora fabrikslokalen vilken revs 2018
Kvarteret Renen. Takprofilerna från den rivna fabrikslokalen syns tydligt på den kvarvarande delen vilken troligtvis rivs i slutet av 2019 
Kvarteret Renen. Vy mot väst
Norra väggen av fabriksbyggnaden som fortfarande står kvar. Anledningen är att en grind sitter fast mot denna samt en ramp ner på området är byggd mot väggen.
Kvarteret Renen, vy mot öst.
Vy mot öst från grindöppningen vid gamla Bullerbyns förskola, vilken också nu är riven.
Kvarteret renen, vy mot nord-ost
Kvarteret renen, vy mot norr.
Kvarteret Renen i Varberg
Published:

Kvarteret Renen i Varberg

Kvarteret Renen i Varberg efter rivningen av den stora fabriksbyggnaden.

Published: