Karl Arildsson's profile

PUMA × MALMÖ FF 2018

BAKGRUND:
Till varje ny säsong lanserar Puma en ny matchtröja till Malmö FF. För de flesta rör det sig inte om stora förändringar gentemot föregående år, men för de inbitna och allra mest trogna är det detaljerna som är hela grejen. Blir det nån krage? Vita muddar på ärmsluten? Hur är passformen? Diskussionerna i social media pågår i veckor innan tröjan släpps och när lanseringen flyttades närmare premiären för Allsvenskan började ryktesspridningen om att det inte skulle bli någon ny tröja sprida sig bland MFFs supportrar.

UPPDRAG:
Skapa buzz kring lanseringen av MFFs matchtröja 2018.​​​​​​​

GENOMFÖRANDE:
I samband med den allsvenska upptaktsträffen publicerade MFF och Puma en mörk bild där endast konturerna av lagkaptenen, Markus Rosenberg, kunde skymtas på Facebook, Instagram och Twitter. Väl medvetna om supportrarnas nyfikenhet hade vi modifierat bilden så att det inte gick att ljusa upp den och se några detaljer på tröjan. Istället framträdde en text som offentliggjorde klockslaget för det officiella släppet av tröjan: 27 mars, 12:15. Det dröjde inte många timmar innan de mest nyfikna fansen hade löst mysteriet. Nyheten om det dolda budskapet spreds snabbt av olika supporterkonton på sociala medier och sedan var diskussionen och spekulationerna om den nya matchtröjan igång.

– Vi ville göra en liten smygtitt för de allra mest dedikerade fansen och hade räknat med att någon skulle klura ut det. Men att det skulle gå så fort trodde vi inte, berättar Rutger Hagstad, Head of Marketing på PUMA Nordic.

Lanseringen var ett samarbete mellan PUMA och Malmö FF och en del av en internationell kampanj tillsammans med andra europeiska storklubbar.

– Vi fick en idé om att använda ljusinställningarna för bilden, en enkel funktion som alla har på mobilen eller datorn, till att dölja ett budskap. Lite som ett påskägg i spel och programmering, säger Karl Arildsson, Art Director på FEW.


RESULTAT:
Teaserbilderna och uppljusade versioner av dessa fick stor spridning i social media och skapade engagemang som höll i sig i flera dagar. På lanseringsdagen var kön till MFFs butik lång och beställningarna i webshopen tickade på i ett rasande tempo. När försäljningssiffrorna summerades efter den första månaden hade tröjan sålt 154% mer än föregående års tröja. 
Teaserinlägg på Twitter, Facebook & Instagram. 
Lanseringsinlägg på Twitter, Facebook & Instagram. 
Foto: Christoffer Lomfors
PUMA × MALMÖ FF 2018
Published:

PUMA × MALMÖ FF 2018

Published:

Creative Fields