Korovai Architects's profile

Community development

     Об’єктом проектування є житловий комплекс в місті Брест, Білорусь. 
     Житлова забудова представлена двома типами блоків:
     Ділянка 1: Блоковані міські будинки з низькою щільністю
     Ділянка 2: Багатоквартирні будинки з середньою щільністю
     Висота блокованих будинків - 2 поверхи. Багатоквартирні будинки висотністю від 3 до 6 поверхів. Кількість блокованих будівель: 30/ділянку. Висота першого поверху – 3,15 м, висота другого поверху – 3,32 м. Житлові будинки середньої поверховості формують 2 квартали по 10 блоків кожний. Запроектовано 4 типи секцій. Загальна площа квартир 2-х кварталів 19334,9 м2. В будинках, що розташовані по головній вулиці цокольний поверх використовується під нежитлові приміщення. В інших будинках на першому поверсі розташовані квартири для інвалідів та людей похилого віку.  Висота першого поверху у всіх будинках – 3,3 м, а висота решти поверхів – 3,0 м. Підвальні приміщення у обох типах будинків відсутні.
     Будинки  об’єднані спільним прибудинковим простором. Ділянки під забудову мають однакову площу - 2,1875 га.
     Перевірка відповідності енергетичних характеристик будинку стандарту Passive House, в ході проектування, виконувалось методом моделювання в програмі Multi Comfort Designer. Розрахунки наведено у Додатку А.
     Будинок спроектований відповідно до принципів Passive House, які визначають тепловий комфорт як один з головних чинників відповідності стандарту. Теплоізолююча оболонка неперервна, не має мостів холоду, виключені протяги і холодні плями. Правильне співвідношення площі поверхні стін до площі будинку забезпечує мінімум тепловтрат через огороджувальні конструкції. Застосовані відповідні стандарту Passive House вікна. Повітронепроникна оболонка утворена безперервним шаром теплоізоляції з проклеєними стиками і місцями вводу-виводу комунікацій герметизуючою стрічкою.
     Підвищення енергоощадності в проекті в основному досягається енергоефективними архітектурно-планувальними рішеннями: енергоефективна компактна форма будинку, енергетично раціональна орієнтація будинку по частинах світу і розі вітрів, енергетично раціональне розташування буферних зон, наявність заскленої веранди, темне покриття підлоги та внутрішньої стіни якої накопичують тепло, а також додатково утеплюють зовнішню стіну будинку, відсутність цокольного поверху, відношення сторін будинку к 1,5:1.
Технічні параметри захисту від перегріву
     В цілях забезпечення оптимального середовища запропоноване цільове значення температурного режиму в літній період передбачає частоту перегріву (температура вище 25°C), виміряну у % відношенні від загального часу, менше 10%.
Для досягнення вказаних значень в житловому комплексі передбачено проекті як пасивні (жалюзі, світлий колір зовнішніх поверхонь), так і активні міри контролю (вентиляційна система з рекуперацією з поверненням тепла на літній період, активні методи охолодження).
     За підтримку комфортної температури і якості повітря в будинку відповідає кліматична система, яка підтримує оптимальні умови шляхом автоматичного керування температурою, вологістю і рухом повітря. До її складу входять сонячні колектори для нагріву повітря і води, твердопаливний котел, теплоаккумулятор, система опалення типу "випромінююча водяна тепла підлога" і децентралізована система вентиляції. Всі пристрої об'єднані загальною системою управління.
Взаємодія кліматичної системи і термічної оболонки будівлі мінімізує споживання енергії.
     Джерела енергії виробляють її як мінімум стільки, скільки необхідно для підтримки теплового комфорту. У ясні дні опалювального періоду головне джерело тепла - вітраж на південно-східному фасаді і сонячні колектори. Повітряні колектори безпосередньо нагрівають повітря в будинку, а водяні запасають тепло в теплоаккумуляторі для витрати в похмуру погоду і після заходу сонця. У разі потреби до теплоаккумулятор підключається котел. Тепло, запасене в теплоаккумуляторі, використовується для гарячого водопостачання та підігріву підлоги.
Обраний тип котла використовує як паливо біомасу - деревні пелети.
     При низьких температурах припливне повітря з вентиляторів після рекуперації автоматично догрівається до кімнатної температури вбудованим в вентилятор низькотемпературним електронагрівачем.
     Керовані загальною системою управління децентралізовані вентилятори в нічний час наповнюють будинок прохолодним свіжим повітрям, а вдень автоматично переходять в режим провітрювання з рекуперацією, теплоізолююча оболонка будинку зберігає прохолоду. Рекуперація тепла вентиляторів в санвузлах виконана на протиточних теплообмінниках. Розрахунок у Multi Comfort Designer і досвід експлуатації подібних будівель показує, що річний комфорт досягається без застосування кондиціонера, але в разі необхідності можливе встановлення спліт-системи.
     Ефективна теплоізоляція і використання сонячного тепла зводять інтенсивність застосування котла до необхідного мінімуму. Це істотно підвищує зручність, знижує вартість експлуатації і викиди СО2.
     Будинок оснащено адаптивною системою управління споживанням енергії, яка стежить за поточним та прогнозованим значенням її споживання та припливу, видає рекомендації, управляє споживанням для досягнення оптимальної енергоефективності. Дані про спожиті та проведені тепло і електричну енергію накопичуються, а також візуалізуються для аналізу роботи систем будинку. Поточний вибір джерела енергії і режим роботи кліматичної системи визначаються автоматично, залежно від умов середовища або настанови власників. У разі необхідності, можлива дистанційна ручна корекція роботи системи.
Community development
Published:

Community development

Published: