Jelena Ilić's profile

Housing on Vracar //SP1 Project


    // Arhitektonski Fakultet Univerzitet u Beogradu               
// Osnovne akademske studije, studio SP1
 
 // Stanovanje na Vračaru

Beograd, opština Vračar, Crveni krst, blok omeđen ulicama Cara Nikolaja II, Mate Vidakovića, Daničarevom i ulicom Jovana Rajića.
Dati poligon karakterišu stambene jedinice,koje se odlikuju južnom orijentacijom. U blizini se nalaze specifična mesta koncentracije interesovanja, koja su ujedno žarišta same lokacije i polazni su okidači socijalnog, ekonomskog, a potom i arhitektonsko - urbanističkog prosperiteta. 
U bloku dominantan sadržaj predstavljaju objekti kulture: Beogradsko dramsko pozorište i bioskop “Avala”. 
Na južnoj strani Daničareve nalazi se zaštićena zelena površina sa postrojenjima Beogradskog vodovoda. U neposrednom okruženju je zgrada Doma zdravlja “ Vračar”, izgrađena 1972. godine, arhitekta Dragoš Balzaren.
U širem okruženju nalazi se crkva Svetog Antuna, sagrađena u periodu 1929-1933. godine, arhitekta Josip Plečnik, kao i značajni objekti stambene arhitekture beogradskog modernizma, kao što su projekti arhitekta Momčila Belobrka i Stojana Maksimovića.
Housing on Vracar //SP1 Project
Published:

Housing on Vracar //SP1 Project

Beograd, opština Vračar, Crveni krst, blok omeđen ulicama Cara Nikolaja II, Mate Vidakovića, Daničarevom i ulicom Jovana Rajića. Dati poligon Read More

Published:

Creative Fields