Peilen is een serious game waarbij de speler leert hoe het watermanagementsysteem van de provincie Groningen afhankelijk is van verschillende partijen om voor iedereen optimaal te werken. Het spel leert de partijen hun eigen aandeel in het systeem zo af te stemmen, dat er meer gedacht wordt in het grotere geheel en winst op langere termijn, dan persoonlijk voordeel op korte termijn.

Het spel is een versimpelde weergave van het watermanagement systeem waarbij iedere speler een willekeurige stakeholder van het werkelijke watersysteem vertegenwoordigd.



Mijn aandeel:
Project Management - Concept Ontwikkeling
Game Mechanics - Onderzoek - UI/UX - Illustratie


Ik heb de speelkaartjes zo ontworpen dat de spelwerking overzichtelijker wordt en de ontwikkelingsgerichte doelen behaald worden door middel van visuele (mis)leiding.
Zo heb ik iedere sector achter de rol anoniem gemaakt om vooroordelen over alle sectoren te voorkomen. Dit heb ik gedaan door iedere rol een kleur toe te wijzen die niet snel geassocieerd zou worden met die sector uit het water systeem, en een symbool in de plaats van een naam.






1: Icoon/aanduiding van specifieke watermeters (letter + kleur)
2: Icoon voor Plus-/Minpunten
3: Verandering van het water niveau van specifieke watermeters (kleur)
4: Aanduiding van de rol (symbool)



De waterniveaus van de verschillende water meters (A, B, C, D) gaan op en neer gebasseerd op welke kaarten gespeeld worden. Raakt een meter vol of leeg, dan krijgt iedere speler minpunten.



Doordat de spelers het idee hebben voor zichzelf te spelen, is niemand open over zijn/haar doelen in het spel. Zo houden ze de kaarten gesloten en zitten ze elkaar opzettelijk dwars. Hierdoor worden al snel de eigen doelen niet behaald en krijgt iedere speler veel minpunten. Rond het midden van het spel is een omslagpunt te herkennen waarna de spelers doorhebben dat openheid over doelen en belangen veel meer punten oplevert. Er wordt aanzienlijk enthousiaster gespeeld en meer overlegd.
Aan het eind van het spel worden de punten collectief opgeteld. Omdat er veel meer punten behaald konden worden door samenspel is het aantal gezamenlijke punten een goede indicator hoe goed er samen gewerkt is. Hoe meer samenwerking, hoe hoger het totaal aantal punten.
Peilen
Published:

Peilen

Published: