Vivi w's profile

Power project

power opdracht
Opdracht, plan van aanpak en planning
Voor deze opdracht moesten we een concept maken voor LowLands , een festival, voor een soort idee dat te maken had met gamification om hun afval probleem op te lossen. Je moest dit doen doormiddel van onderzoek en gesprekken met je client (je project begeleider of docent), mijn project begeleider was Harold, hier heb ik zelf weinig contact gehad behalve via de mail maar ik heb mijn gesprekken geprobeerd te hebben met Job.
Toen ik deze opdracht hoorde had ik meteen al wat ideeen in mijn hoofd, ik wilde deze eerst onderbouwen en sterker maken met onderzoek (voor en na mijn gesprek met mijn "client") en ben eerst aan de slag gegaan met onderzoek en vragen opstellen voor mijn client, verder had ik losjes mijn concepten opgeschreven en hier nog op gereflecteerd nadat ik mijn onderzoek door had gekeken.
Ik wile na dit vooral onderzoek doen naar het probleem maar ook de oorzaak en hoe festivals in elkaar zaten qua design, ik wilde ook kijken naar oplossingen die al bestonden en hier een goed midpunt van vinden.

Ik wilde eigenlijk pas een planning maken nadat ik een gesprek had gehad met mijn client, ik wilde als mogelijk per week minimaal een gesprek hebben en per week ook een "kopje" af hebben, zo heb ik de kopjes "onderzoek", "concepten" "eindproduct" op mijn lijstje staan, deze wil ik dus per week in dit project af hebben. Ik koppel dit samen in mijn samenvatting, ik wil dit keer experimenteren met een minder strikte planning en deze dus aan het einde pas aankoppelen.

De planning die ik normaal maak is in trello, dit heb ik deze keer veranderd en ben fysiek aan de slag gegaan in mijn eigen agenda, deze bevat veel prive informatie dus heb ik besloten voor dit project om het uit te typen in plaats van fotos te maken. We hebben in totaal 3 weken gekrgen om deze opdracht te maken mijn to-do lijst voor week 1 luid als volgt : 

WEEK 1 :
- document aanmaken met planning. 4/09  (planning 5/09) 

- leerdoelen vormen en forms maken.  5/09 
- onderzoek beginnen. 5/09 - 6/09 
- gesprek inplannen. 7/09 
- concepten rough uitschrijven en schetsen 7/09 
- gesprek uitschrijven en samenvatten. 8/09  
WEEK 2 :
- concepten verbeteren aan de hand van gesprek. 11/09 
- concept keuze gesprek. 13/09 
- gekozen concept verder uitwerken. 12/09 - 14/09 
- uitbesteding beginnen te schrijven. 14/09 
- concepten polishen en uit de schets fase. 13/09 - 20/09 
- presentatie voorbereiden. weekend 
WEEK 3 :

(ziek, geen aanpassingen nodig!)
- presentatie verwoorden en steekwoorden opzetten. 18/09 - 20/09 
- reflectie beginnen te verwoorden 19/09 
- planning uit typen op document 21/09 
- document verduidelijken, polishen etc 22/09 

Ik heb uiteindelijk geen aanpassingen hoeven te maken aan mijn planning omdat ik per week een lijst had die moest afgetikt worden in plaats van per dag, zo hoopte niks zich op en kon ik makkelijk per dag kiezen wat ik aan kon en niet aan kon, vooral met het ziek zijn kwam dat heel erg goed uit omdat ik zo vooral het polishen van documenten, screenshots en presentaties kon verwerken en kon ik ook uitzieken zonder teveel belasting op mezelf te zetten. Ik ga het methode dat ik heb gebruikt volledig uitleggen en daar feedback op geven in mijn reflectie.
Onderzoek
Ik ben begonnen met mijn onderzoek te starten door bepaalde vragen aan mezelf te stellen die ik van mijn client zou moeten weten maar ook informatie die ik nodig zou hebben per idee. Zo heb ik mijn vragen in onderdelen gezet, waarbij de vragen die algemeen nodig waren hoger heb gezet dan de vragen per concept.

- Wat is de main stijl en moodboard voor het festival in het algemeen ?
- Wat vind mijn doel groep mooi ?
- Wat vinden designers voor festivals passend ?
- Wat is er precies voor probleem bestaat er, en waarom?
- Wat voor concepten bestaan er al, wat zijn de ideeen achter deze concepten ?
- Welke dingen moet je rekening mee houden op een festival gebied, wat voor dingen kunnen wel / echt niet ? 

Wat is de main stijl en moodboard voor het festival in het algemeen ?
gebied Zoals je kan zien is in Lowlands voor dit jaar de thema heel erg modern, artsy en bijna pixel-achtig, zo kan je door de jaren heen zien dat vaak modern het punt is dat hetzelfde blijft. Elk jaar weer is lowlands in een thema dat heel erg past bij de stijl van het jaar en ook van de muziek. Wat mij vooral op viel was de font en de kleur keuze, ik persoonlijk vond het heel pakkend en uniek. Ik heb wat opinies van mensen online gelezen en de designers zelf en ben vaak tegen gekomen dat mensen het elk jaar wat hallucinatief vinden.Dat vonden de designers vaak wat minder maar de mensen die de festival zelf bijwoonde juist heel erg leuk, ik heb gekeken met mijn stijl idee naar een mid-grond tussen iets wat designers heel leuk vonden maar ook mijn doelgroep ref, hieruit vormde dus de volgende vragen.
Wat vind de doelgroep mooi (en wie is dat uberhaupt)?
 Ik heb onderzocht naar wat voor soort mensen naar lowlands gingen, zo heb ik gezien dat er geen leeftijds grens is maar dat ze wel vinden dat het meest geschikt is voor 16+ers. Op een onderzoeks site stond dat de gemiddelde leeftijd op Lowlands 28.2 gemiddeld was in 2017. ref de meeste mensen vonden het ook leuk dat jaar en de meeste mensen waren tussen de 18 en 29 , wat ook klopt met het gemiddelde. In 2019 zegt een representatief van Lowlands in een interview over Lowlands dat de doelgroep flink is verjongerd, zo is het nu tussen de 25-35 ref , hier zie je dus dat er verschilt tussen de doelgroep en de daadwerkelijke turn out. Zo heb ik dus twee verschillende researches gedaan naar deze doelgroepen omdat ik het belangrijk vond om te zien wat de mensen die het designen leuk vinden maar ook wat de eigenlijke mensen die op komen dagen leuk vinden. Ik heb vooral gekeken naar andere festivals met hetzelfde gemiddelde leeftijd ref ref . Toen ben ik gaan kijken naar wat vooral een veel voorkomende thema was op de populairste festivals, ik heb vooral veel felle kleuren en hippe passende themas met ook de fashion die er rond die tijd was, ook waren er vaak trends en verschillende dingen die per jaar op een andere manier terug kwamen, dus was musically/tiktok bijvoorbeeld een groot aandeel van hun marketing in bepaalde jaren en in andere waren het bijvoorbeeld radio of instagram, zo kon je dus wel zien dat er per soort trend of vaak gebruikte media verschillende marketing methodes waren die ook verschillende doelgroepen aanpakte; wat ze wel met elkaar in het algemeen hadden was dat er elk jaar wel iets van media werd gebruikt om het te promoten en dat dat veel sneller en vaker bij de jeugd aansloeg.
Wat vinden de designers voor festivals passend?
Ik heb een paar sites onderzocht waar er bepaalde jaarlijkse thema's uit elkaar werden geplukt voor Lowlands, het was ook wel moeilijk om dit bij elkaar op te stellen in een goede samenvatting van wat designers goed bij lowlands vinden passen. In 2017 was er een uniek design wat een beetje futuristisch maar ook abstract combineerde , vooral voor marketing vonden bepaalde designers dit veel minder aanpakkend en duidelijk. ref Ook was het duidelijk dat de meningen van de designers en verschillende festival gangers hier veel in scheelde, ik kwam erachter dat veel designers die hier specefiek commentaar op hadden ook van een hele andere leeftijds groep waren, hierdoor kwam ik wat in de verwarring maar ben ik toch door blijven zoeken naar andere documenten of interviews over de designs en menig meningen hierover. Ik heb voor 2022 de huis stijl site van LowLands gevonden en heb deze ook sterk wat doorgekeken, dit voede ook in op mijn vorig onderzoek hoe ze het in elkaar steken, ref ik vond het heel mooi hoe alles in elkaar zat en zo op elkaar aansloot , vooral de thema van kleuren en ook de font en andere vorm van assets die ik had gezien op die site. Ik heb voor een aantal jaren de assets gevonden en heb ze goed bestudeerd, ik zie vooral een voortgang op hoe designs per jaar heel erg sterker en duidelijker werden, naar mijn gevoel was 2023 het sterkste qua indruk en marketing. ref. 
Wat is precies het probleem en waarom bestaat het?
Het probleem met rotzooi is natuurlijk iets dat al heel lang bestaat, eerlijk gezegd is dit ook niet alleen op festivals maar overal op de wereld, zo zijn er verschillende maatregelen bedacht waar ik later in dit document op terug kom om zo goed mogelijk hier rekening mee te houden. Maar waarom is het eigenlijk zo? Ik heb onderzoek gedaan en kwam erop uit dat er verschillende redenen voor zijn, het licht er natuurlijk aan per persoon, maar om het probleem zo goed mogelijk op te lossen moeten we rekening houden met alle problemen en kijken hoe we zo goed mogelijk er een oplossing voor kunnen bedenken. Zo kwam ik erachter dat er voor veel mensen het probleem bestond omdat ze te "lui" waren, er was geen prullenbak in zicht en dat ze daarom het gewoon op straat of in het riool gooide zonder erover na te denken, dit probleem is vooral omdat er dus weinig plekken zijn waar je je afval kwijt kan, dit blijkt vooral in afgelegen plekken maar ook in steden het probleem te zijn. Er is onderzoek gedaan en blijkt dat dit averechts werkt in bepaalde plekken zoals het bos ref. men denkt namelijk dat afval daar sowieso niet thuis hoort, en een prullenbak kondigd juist aan dat er daar een plek voor is , ook blijkt het dat er dan veel meer rotzooi om de prullenbak heen te vinden is dan als er gewoon geen prullenbak is. Ook in steden blijkt er te weinig oog voor prullenbakken , vooral het legen wordt vaak over het oog gezien en daarom gooien vaker mensen het op straat. Hiermee komen we op het tweede punt ; veel mensen doen het uit haast. Zo kan het zijn dat je te laat bent en er geen prullenbak op je route is, of dat je je trein bijna mist en je daarom je koffie maar weg moet gooien in de bosjes, persoonlijk en door ondervinden kwam ik erachter dat deze punten veel hetzelfde waren, dat is ook zo bij de volgende twee punten. Vernielzuchtigheid en onverschilligheid, veel mensen zijn heel erg met hun eigen bezig, dit is niet bepaald slecht maar ook niet bepaald goed, zo vinden veel mensen dat het klimaat niet hun probleem is omdat ze als klein consument er weinig aan kunnen doen. Alhoewel dit klopt zijn er toch kleine dingen die groter worden als iedereen het doet, maar sommige mensen geven er echt niks om, of nog erger, willen het juist erger maken. Vooral omdat deze generatie het eind effect niet te zien krijgt van de massa afval en klimaat problemen die we nu aan het veroorzaken zijn, heel veel mensen vinden dat iemand anders zijn probleem en niet die van hun, ook omdat ze nu plezier willen hebben en plezier heb je niet van naar een prullenbak lopen. Hierna komt een punt dat bij alles aansluit, kuddegedrag. Mensen zijn eenmaal een dier en dieren hebben vaak een kuddegedrag, als ze iemand het zien doen dan doen hun het ook om toch erbij te horen, dit kan ook goed werken door bijvoorbeeld mensen aan te sturen om toch iets goeds te doen. Kuddegedrag is dus niet bepaald slecht maar als het gaat om afval wel. Het aansturen van menselijke emotie werkt hier ook goed op, zielige diertjes of "guilt tripping" werkt bij sommige mensen wel heel goed, en als dat zo wordt aangestuurd dan kan het kudddegedrag zich omdraaien en terug komen op het goede. ref. ref. ref. ref. ref. ref.
Welke concepten bestaan er al? Wat zijn de ideeen achter deze concepten?
Er zijn aan de hand van de jaren steeds meer ideeen bijgekomen om zwerfafval te verminderen, zo is er recent bedacht om het dopje van flessen eraan vast te zetten maar ook om bijvoorbeeld papieren rietjes te gebruiken. De ideeen achter sommige van deze concepten (zie papiere rietje) zijn niet heel erg haalbaar voor heel de samenleving, en zo valt er natuurlijk een diepere laag onder dit onderzoek die ik niet goed onderzoek maar als ziek persoon wel wil addresseren. Er zijn veel ideeen die vooral te maken hebben met het leven makkelijker maken voor mensen, zo is het concept van meer en meer toegankelijke prullenbakken heel goed, ook de prullenbakken waar je dingen kan sorteren is heel erg gericht op het makkelijker maken van het recyclen, ook zijn er prullenbakken waar je afval in kan gooien tijdens het rijden, het komt er vaak wel langs maar het is iets. Statie geld is een goed voorbeeld van een idee waar mensen zelf ook iets van terug krijgen, zo krijg je geld terug als je je flesje of recent ook blikje weer inlevert, zo kunnen deze dingen ook gerecycled worden. Zo zie je dat dit veel vaker voorkomt bij flesjes, ik denk vooral omdat je een blikje niet zomaar in je tas kan stoppen als hij al open is. Afval collecties worden thuis ook steeds vaker veel breder, zo kan je je plastic, gft, zwart, en papier gewoon buiten zetten maar ook bepaalde plekken hebben een metaalt of electronische collectie. Vaak zijn ideeen voor afval collecties om zwerfafval te verminderen heel erg gericht op het toegankelijk en makkelijk maken , zo zijn meer mensen ook gemotiveerd om het te doen. Vaak zie ik zelf ook dat bijvoorbeeld zwerfers in eindhoven uit eigen verantwoording blikjes en flesjes gaan oprapen zodat ze meer geld kunnen verdienen, dit is natuurlijk niet optimaal (eigenlijk gewoon onbetaald werk) maar levert het toch iets op om te kunnen zeggen over hoe mensen zich over rotzooi en geld/hun eigen verantwoording voelen ; ze willen het vaak pas doen als er ook iest voor hun in zit.Welke dingen moet je rekening mee houden op een festival gebied, wat voor dingen kunnen wel / echt niet ? 
Welke dingen moet je rekening mee houden op een festival gebied, wat voor dingen kunnen echt niet / wel?
Festivals zijn niet hetzelfde als sommige plekken in mijn onderzoek zoals natuurgebieden en steden, ze zitten bomvol mensen en daarom zijn er ook vaker regelingen of regels die niet op andere plekken tellen. Zo kan je niet zomaar overal een prullenbak neerzetten, en zijn dingen zoals grote machines (statiegeld) niet altijd mogelijk op grasvelden zonder er een groot gezondheids risico van te maken. Je moet er ook rekening mee houden dat er ook een ander limiet is aan hoe groot je tas mag zijn vaak, dus kan het niet zijn dat iemand zijn afval altijd bij zich kan hebben om het later ergens anders te deponeren. Ook is het slim om zo goed mogelijk rijen te vermijden, dit is vooral voor veiligheid en gezondheid, zo kunnen mensen zich makkelijker ziek laten maken door de rijen als ze in de zon moeten staan zonder drinken.
concepten naderhand van onderzoek en vragen voor mijn "client" 
Voor mij was het na het onderzoek veel duidelijker en fijner om mijn concepten ook uit te werken in een text formaat, ik kon mijn eigen research en onderzoek zo toepassen en ook verbetering brengen in ideeen.

Mijn eerste concept was om een soort QR code lotterij te hebben, dat je na het inleveren of deponeren van je afval in een prullenbak kans hebt op bijvoorbeeld gratis tickets of korting op je volgende besteding. Dit zou het beste werken als er een electronische sensor in de prullenbak zat of als er inlever momenten en plekken waren met echte medewerkers die zo ook je qr code konden geven, zo zou je punten op kunnen sparen met hoe meer je inlevert en zo meer kans kunnen hebben op prijzen of iets leuks. Hier heb je dus te maken met het feit dat mensen graag dingen doen als hun er zelf ook iets voor terug krijgen. 

Mijn tweede concept was een soort inleverings wedstrijd, zo kan je twee verschillende meningen hebben en met je afval erin stemmen door hem in de juiste prullenbak te zetten, misschien aan het einde van de festival heb je dan een afsluitings evenement waar verschillende bands of BN-ers voorlezen welke stelling gewonnen heeft en trivia opnoemt met hoeveel verschillende stemmen er waren of wat het gewichts verschil was. Het grootste sturing is hierbij dat mensen graag interactie hebben bij bepaalde dingen, ook het kuddegedrag kan je hieraan helpen herinneren.

Mijn derde concept was voor het geval dat we een lage budget hadden, zo heb ik bedacht dat we door midddel van leuke mascottes, flyers die ook een tweede functie hadden (gemaakt van papier waar bloem zaden in zaten) of leuke merch zo peer pressure konden gebruiken om mensen vaker hun afval weg te laten gooien. Ik zou dit willen doen door middel van mascottes, leuke stage assets en verschillende opvallende prullebak designs.

Mijn vierde concept sluit een klein beetje aan met concept een, ik bedacht een soort bingo spel of stempel kaart die digitaal is, na inlevering van een stuk afval kan je een sticker krijgen op je stempel kaart, als je digitaal een spel afspeelt. Zo is het mogelijk om iets te winnen of bijvoorbeeld om aan het einde van de festival een kans te krijgen om onstage te mogen en iemand te mogen bezoeken.



- Wat is het budget voor dit project ?
   Er is geen concreet budget, een paar duizend kan nog wel maar het moet geen miljoenen worden, als het maar past bij het concept.
- Wat is jullie huis stijl , hebben jullie daar voorkeur voor ?
   Op de website staat de huisstijl voor 2023, elk jaar sluit eigenlijk wat aan bij het vorige jaar dus daar op bouwen.

Verder waren (naar mijn gevoel) mijn vragen beantwoord door het onderzoek zelf, die ging ik natuurlijk ook tijdens mijn gesprek voorleggen aan mijn "client" zodat we samen ook konden zien dat ik er al aan gedacht had. Ik heb mijn vragen ge-edit na mijn gesprek met de client zodat het antwoord eronder staat (voor duidelijkheid).
Samenvatting gesprek
Job was mijn "client" voor dit gesprek, ik heb hem als eerste de vragen gesteld die ik nog over had, het antwoord op de vraag over het budget was dat er geen direct budget was , het was meer dat het geen miljoenen moest gaan kosten maar een paar duizend of meer kon nog wel, hierop heb ik dus bedacht dat mijn "low budget" concepten dus niet per se nodig waren, ik heb ze natuurlijk wel straks nog even kort samengevat uitgelegd maar meer als bij-concept. Verder legde hij uit dat de huisstijl eigenlijk per jaar veranderd maar toch wel wat op elkaar aansluit, het is namelijk de bedoeling dat het project voor volgend jaar is (omdat het dit jaar al afgelopen is) maar dat de stijl nog reddelijk aansluit bij de stijl van dit jaar. Qua concept valt er dus nog veel van uit te vogelen maar de site van LowLands heeft wel veel concepten en informatie over de design en de stijl van het fesitval in 2023. Ik heb natuurlijk ook de site van het concept gevonden maar wilde precies weten welke stijl om te gebruiken als basis, hij legde uit dat de stijl van 2023 het dichtsbij die van 2024 zou zijn.
Toen heb ik mijn ondervonden concepten ook nog uitgelegd , met toelichting van onderzoek , hij vond concept 1 wel goed alleen dat er zo weinig gamification werd toegepast, ik snapte dat helemaal en heb dat in mijn eigen document er ook bij gezet zodat ik daar op kon reflecteren. Concept 2 was ook heel leuk en toevallig kende hij iemand in het echt die iets soortgelijks heeft gedaan voor zijn afstudeer project, hij heet "Daan Wubben"  en heeft het overal rond Nederland gedaan, hij was wel heel erg benieuwd naar wat voor stellingen goed zouden werken, ik wilde daar ook wat meer aandacht aan besteden. Toen heb ik concept 3 en 4 samen uitgelegd en vooral daarbij het onderzoek en de beredening van waarom die er ook bij hoorde, daar vond hij het een heel interessante vinding dat mensen zo snel geinfluenceerd zijn door dingen. Hij vond het uiteindelijk wel toffe concepten en keek ernaar uit hoe ik daaarop ging bouwen.

toepassing van advies
Ik heb na mijn gesprek nog bedacht hoe ik gamification toe kon passen op elk idee. Op mijn eerste concept zou ik bijvoorbeeld een soort online spel kunnen bedenken die je moet spelen, of dat het een soort bingo/4 op een rij is om iets te winnen in plaats van dat het heel saai alleen maar inleveren is, het zou me ook leuk lijken om een soort site te hebben met een feitje , bijvoorbeeld dat je door het inleveren zoveel plastic/afval hebt bespaard met wat diertjes erbij ofzo.
Mijn tweede concept leek hem al heel leuk maar ik bedacht me na het gesprek dat het heel leuk zou zijn om behalve stellingen ook te kunnen stemmen, zo zouden mensen op bijvoorbeeld hun favourite encore kunnen stemmen dat een band kon spelen of op hun favourite band die dan iets wint, zo zou er meer aandrang zijn, misschien dat je ook meer kon winnen door het een soort kermis gooi plek te maken, zo zou het afval toch in een bak zijn die makkelijk geleegd zou kunnen worden maar wordt het toch wat spannender.
Mijn derde en vierde concepten zijn eigenlijk heel goed om ergens samen aan toe te voegen in plaats van ze apart te bespreken, zo zou ik graag mijn derde concept gebruiken als toevoeging op het concept dat ik het liefst zou gebruiken.

Ook bij het tweede concept bedacht ik me bij het stemmen om misschien wat voorbeeld stellingen te kunnen maken, zo heb ik deze bedacht ; 
- "Wie van deze artiesten is jou favoriet?"
- " Bavaria vs Heineken"
Concepten visualisatie
Concepten uitwerking 
Ik heb deze concepten uitgewerkt in schetsen maar ook in verwoording omdat dat ook voor mij qua functie makkelijker is , ik ga ze een voor een uitleggen.Concept 1 heb ik gecombineerd met het concept dat ik voor marketing had met het schattige en beinvloedbare van mensen kan gebruiken om mensen te laten recyclen. Ik heb mijn feedback van gamification toegepast door een game toe te voegen dat net zoals flappy bird zou werken, zo kan je je eigen rotzooi ontwijken als onze kleine lievelijke zeehond mascotte, door de QR code gebruikt het systeem je eigen rotzooi die je moet ontwijken in plaats van alles random, hoe verder je komt hoe meer je kans hebt om iets te winnen. Ik had bedacht dat je ook een peel away sticker kon hebben op je blikje maar realiseerde me dat dat moeilijk te maken was van materiaal dat recyclebaar is, dus in plaats daarvan lijkt het me veel leuker om op de mascotes en interacties zelf te focussen. Zo leek het me leuk om het afval met QR / barcode te deponeren in een soort gethematiseerde statiegeld machine of tent, heel erg inspelen op het leuke design en daarmee mensen aantrekken. Qua stijl heb ik voor allebei hetzelfde gekozen , maar ik heb ook wat moodboards erbij gezet van andere mogelijke stijlen. De stijl die ik heb gekozen voor de twee schetsen is een soort old school retro vibe maar dan ook weer heel modern, de kleuren stralen wat meer gedempt uit waardoor de vormen heel erg uitsteken. Back to school thema voor het font lijkt me wel leuk als een soort throw back voor de jeugd die al niet op school zit maar ook wel leuk qua opties voor aankleding en ook voor het linken tussen educatie en festivals. De font die ik had gevonden straalt voor mij heel erg 80-90s uit maar wordt momenteel weer hip en sluit ergens heel erg aan bij het jaarlijkse thema dat vooral op vormen focust. Concept twee heb ik viseel uitgewerkt met wat meer gamification , waarbij je kan stemmen door je rotzooi goed te gooien, ik wilde vooral dat je dus kon kiezen tussen je rotzooi zomaar weg gooien of juist echt gooien! Heel het spel zou net om zich heen kunnen hebben en de bakken zelf zouden kunnen worden herbruikt. Je gooit dus je afval voor wat je leuker vind en als je afval in een gat terecht komt dan telt je stem, medewerkers komen om het uur de afval van de bovenkant in het voorste vak ruimen. Bij dit concept wilde ik vooral werken in het marketing, denk aan info posters, en zulke bakken die overall staan, aan het einde van de festival een soort evenement waar het gewicht wordt opgeteld en misschien dat bepaalde bands een encore zouden spelen als na hun optreden genoeg vuil in de bak was gegooid, het is een heel interactief idee.
Bespreking en uitwerking concept
Ik heb mijn concepten besproken en we zijn hiermee uitgekomen dat concept twee veel meer interactief is maar concept een juist viseel en passend is, ik wilde daarom concept 1 het liefst uitwerken maar met bij concept dat ik ook graag als er tijd was wat aandacht zou willen besteden aan concept 2 uit mijn eigen tijd. Ik heb hieruit bedacht dat ik een klein uitbesteding zou kunnen schrijven voor het coderen van de app en de barcodes en dat ik mijn eigen concept en tijd kon besteden aan mascotte en design uitwerking, zo kon ik goed verspreid mijn planning alsnog doorzetten. Ik wilde graag mijn concept in een soort canva powerpoint kunnen laten zien aan mijn klant, dus zou ik hier in dit document zowel mijn concepten als mijn presentatie laten zien. Ik ben zo aan de slag gegaan met concepten met en zonder mascotte te maken, zodat ik het als een soort reveal in mijn presentatie kon doen, ook heb ik een betere en leukere moodboard erbij gezet en nog wat schetsjes erbij geplaatst voor onze Bert. Bert is de placeholder naam van de mascotte voor nu, die ook het grootste deel van de presentatie bezit omdat dat ook het grootste deel marketing was, ook wilde ik eerst een uitbesteding schrijven die ik kort in mijn powerpoint liet zien, deze zet ik beneden in een apart kopje er ook bij zodat het allemaal duidelijk te zien is in een document. Ik heb hierna ook een lijst gemaakt zodat ik duidelijk wist wat ik moest gebruiken om het zo goed mogelijk bij elkaar kon houden en duidelijk kon late zien en presenteren in mijn behance pagina, de lijst luid als volgt ;
- paint tool sai (concepten schetsen)
- clip studio paint (vectoren en graphics)
- google presentation (presentatie)
- behance (dit document met resources en bevindingen)
Uitbesteding
Om mijn uitbesteding zo goed mogelijk te formulieren heb ik zowel mijn eigen onderzoek gebruikt om in mijn eigen concept iets te vinden wat goed zou passen, mijn eerste gedachte was om een uitbesteding te schrijven voor een SD-richting, vooral omdat de app en barcode dus moeten gecodeerd worden, ook moet het spel kunnen werken. Ik heb hierbij dit bedacht ; 
Ik wil graag eerst mijn concept als algemeen beschrijven, ik wil graag een website of app waar bezoekers na ontvangst van hun QR code bij kunnen, het moet een login systeem hebben dat gelinkt is aan een email van de klant, zo wil ik graag dat er een pagina is die alles bij houd (hoeveel flesjes ingeleverd, hun prijsjes, etc) ook wil ik graag een embed hebben in die website dat als ze de QR code hebben gescanned dat je zo bij een spel komt dat gewoon in de browser runt. Het spel is net zoals flappy bird maar dan met custom assets natuurlijk en meer obstakles , zo wil ik graag alleen het gecodeerde gedeelte laten doen, de stijl die is aangegeven in dit document kan worden gebruikt als concept stijl en de kleuren in het kleuren concept kunnen worden gebruikt. Ik zeg website of app omdat ik zelf geen dev ben en ik weet niet wat de pros en cons zijn van allebei, daarom heb ik ook een paar vragen ;
Presentatie
Hier kan je de presentatie vinden die ik zou presenteren, deze slides heb ik ook in dit document zelf gezet om het zoveel mogelijk in een keer te kunnen laten zien, ook heb ik hier de tekst van wat ik zou willen vertellen erbij. 
Als eerste wilde ik beginnen met het vertellen over de opdracht zelf, ik zou uitleggen dat we een concept en aesthetic moesten bedenken om zo mensen hun afval meer weg te laten gooien, ik leg dan uit hoe het een groeiend probleem is dat na festivals er veel afval wordt achtergelaten, dan leg ik ook uit aan de hand van mijn research dat er verschillende methodes zijn om mensen daarin te beinvloeden die ik later ook beter zal uitleggen. Dan ga ik verder om mijn concept uit te legen, een frise combo tussen 80s aesthetic en zomers modern, de ronde herhalende vormen kunnen aansluiten op de 2023 thema en de kleuren zijn retro maar heel erg hip met de trends die nu gaande zijn, ook is het heel erg leuk om de combo van 80s hippie's / natuur verzorging te combineren met de terug komst van zulke stijlen. Ik heb wat concepten bedacht en een leuke moodboard om de stijl en vibe te creeeren maar het mist nog iets belangrijks, namelijk ; een mascotte! Bert de zeehond is een klein maar liefelijk zeehondje die voor het klimaat zorgt, een zeehond staat bekend bij veel mensen in Nederland (vooral door reclames en andere fondsen) als symbool voor het klimaat, ook is hij schattig en zou hij met verschillende stijlen aanspreekbaar kunnen zijn als kleinschalig mascotte! Ik heb een simpele stijl aangehouden zodat het makkelijk te bedenken is hoe Bert is ontstaan en hoe zijn stijl per jaar aangepast zou kunnen worden. Zo was mijn idee om dingen te combateren Bert te gebruiken als mascotte voor "statie" inlevering van flessen, bekers en blikjes! Zo kan je deze inleveren bij inlever punten of statie machines, en krijg je een QR code terug, die scan je in op je telefoon en zo kan je een spelletje flappje birds ( op het scherm tikken om zo obstakels te ontwijken) spelen om kans te krijgen op een leuke prijs, denk aan gesponsorde items of korting op je volgende drank, het kan zelfs dat je gratis tickets kan winnen of een meet en greet , iets leuks dat mensen motiveert! Zo spaar je ook voor korting op de app door meer dingen te doneren en zo kan je op je eigen account korting fixen of bij partners korting buiten festival tijd krijgen. Verder bedacht ik me dat Bert leuke merch zou kunnen hebben, nogmaals in een meer passende stijl zou Bert met verschillende outfits leuk zijn als posters, stickers of zelfs tshirts, de merch zou klimaat graad gemaakt kunnen zijn en zou zo ook misschien zelfs het festival terein kunnen helpen door bloem zaden in zich te hebben!  Verder leek het me ook leuk om tijdens de festival zelf net zoals in america bij voetbal wedstrijden een soort Bert cam te hebben, zodat je look-alikes kan spotten in de menigte. Dit concept werkt heel goed omdat het een aantal dingen combineert, interactief ; het is interactief, zo voelen mensen alsof ze zelf iets doen met eigen input! Mensen houden van autonomie en willen graag zelf iets bijdragen, ook voelt het natuurlijk goed om te kunnen zeggen dat je meegeholpen hebt! Ook is het een leuke throwback spell wat mensen aan de praat zou kunnen zetten, zo zou elk jaar een ander spel of versie kunnen komen die past bij het thema. Initatief ; het initiatief voor deze mensen is natuurlijk ook prijs ! Maar ook krijg je gegarandeerd korting en andere leuke goodies door punten op te sparen op de site of app, dit spoort mensen aan om meer te verzamelen om weg te gooien, vooral prijzen en kortingen sporen mensen aan om meer te doen. Peer-pressure ; het is aangetoond door onderzoek dat men zich vaak voelt aangespoord als andere mensen ook iets doen, dit komt omdat mensen een sociaal dier zijn! Door meer mensen aan te sporen om dingen te doen zullen er meer en meer mensen daardoor ook beinvloed worden, zo kunnen mensen elkaar beinvloeden en aansporen om het juiste keuze te maken zonder er eigenlijk gedachte aan te geven. Dit concept valt natuurljik ruize uit te breiden, zo kan je denken aan meer stijlen, mascottes, marketing, apps, spelletjes en belongingen!  Het is een leeg concept omdat je daar per jaar een eigen opvulling aan kunnen geven, onderzoek doen aan jaarlijkse trends, vooral op tiktok kan hier reuze aan meehelpen!
Eind product
Mijn eindproducten van concept tot uitwerking , vooral is mijn eindproduct dit document als ik eerlijk moet zijn, mijn onderzoek en aantoning van wat ik heb gedaan is veel meer dan deze plaatjes alleen maar ik voel wel dat deze belangrijk zijn om te laten zien, ik heb alle plaatjes van schets naar final ook hier om verder bewijs aan te tonen voor het maken van deze beelden, ook heb ik daarom schetsen gekozen om te laten zien als eind product! Ik ben zelf erg trots op mijn concept uitwerking en onderzoek voor dit project, ook ben ik heel erg blij met mijn stijl en concept die ik heb bedacht!
Reflectie en evaluatie
Persoonlijk was deze oprdracht niet heel erg passend bij DDM , het voelde voor mij meer als een crossmedia project wat mij eerst heel erg hinderde, gelukkig kwam ik erachter dat ik vergeten was hoeveel ik van onderzoeken hou. Vooral het onderzoek ging bij mij heel goed naar mijn gevoel, wat ook de bedoeling was omdat dat deel van mijn leerdoel was ; om beter en concreter onderzoek te doen binnen deze periode. Ook vond ik het uitgebreid opschrijven van dingen leuk maar ook leerzaam, helaas sloot wat ik geleerd heb niet heel erg in op waar ik later gericht op wil zijn maar dat betekent niet dat ik niks ervan heb geleerd. Ik heb geleerd om mijn onderzoek beter toe te passen op mijn werk, dit merk ik aan hoe makkelijk het voor mij was om een presentatie met oorzaak gevolg uitgeleg was om te maken, het was ook heel erg leerzaam om zo een terugblik te hebben op wat ik heb gedaan tijdens deze periode en hoeveel ik heb verzameld en hoe ik alles heb toegepast. Het ziek zijn in de laatste week was een terugzetting voor mij, het was heel vervelend maar ik vond dat door mijn planning en  vooruitkijk dat het heel makkelijk was om toch alles ruim op tijd klaar te hebben, ik vond ook dat alles in behance zetten veel duidelijker was ; zo heb ik voor vorige opdrachten vaak mijn onderzoek in een online word document gedaan maar werd er vaak niet naar gekeken, nu is het onvermijdelijk en duidelijk waar ik aan heb gewerkt zonder onnodig te moeten klikken.
Ik ben zelf heel erg trots op mijn werk en heb van verschillende klasgenoten feedback gekregen dat het een heel leuk concept is dat naar hun gevoel heel passend is, ik heb zelf ook nog laten zien aan wat vrienden in mijn leven die festival gangers zijn en ze vonden het allemaal heel schattig en het zou hun ook aansporen om dingen weg te gooien.
Uiteindelijk vond ik dit een leuk en leerzaam opdracht, als ik wat dingen anders zou moeten doen dan zou ik vooral het onderzoek verder uitbreiden, ik heb het best op een ondiep niveau gehouden omdat ik in het begin bang was om te ver door te slaan met het onderzoek , ik denk dat dat voor mij mijn zwakte was dat ik er zo onzeker over was, ik zal volgende keer (relevant) dieper duiken in mijn onderzoek en verschillende dingen bekijken en andere viewpoints ook zo zien die ik misschien niet in mijn origineel concept zou hebben gezien.
De reden dat ik reflectie en evaluatie bij elkaar heb gezet omdat ik het makkelijker vond te combineren met mijn eigen feedback op het project en hoe ik het vond gaan en mijn eigen werk, zo was het ook makkelijker om mijn eigen werk aan te tonen en om te verwoorden omdat er een checklijst was, ook was het handig dat alles in handbereik online was en dat er vaak genoeg gelegenheid was om er ook hulp bij te vragen. 

Ik wilde ook apart nog even reflecten op de pomodore methode die ik heb geprobeerd, de pomodoro methode volgt als volgende ;
Ik ben begonnen met het volgen van deze manier van werken door het langzaam op te bouwen, ik heb een app gevonden op steam die daar goed in mee werkt waar je je eigen aangepaste timer kan zetten en zo ook een klein minispel optioneel kan doen in de tussentijd, dit heb ik geprobeerd omdat het mij in het begin moeilijk lukte om zolang de concentratie te houden en vooral zonder spel en aanpassingen heb ik er moeite meegehad, gelukkig is het spel speciaal hiervoor gemaakt en zoals je kan zien heb ik er al veel uren aan gehad. Ik kan eerlijk zeggen dat dze methode mijn energy en mijn eindproduct goed heeft beinvloed, ik heb vooral hieraan gewerkt buiten school om omdat het heel lastig is om in de klas te concentreren maar ik heb gemerkt dat ik veel langer met mijn energy kan als ik deze methode gebruik. Het lastigste was voor mij om eigenlijk te stoppen met werken, ik kreeg heel vaak de drang of druk om juist door te werken, wat natuurlijk niet moest maar na een aantal dagen van gebruik heb ik er veel aan gehad om aan verschillende dingen te werken en ik ga dit vooral in de toekomst ook gebruiken en aanraden aan mensen die er ook last van hebben. Ik heb ook zelf een soort playlist gemaakt die kan worden gestopt die ook precies binnen dit limiet valt, zo kan ik qua muziek zonder naar de timer te kijken weten hoelang ik nog heb (ik heb tijds druk) , ik vind de pomodoro methode heel erg nuttig en heb naar mijn gevoel meer tijd in mijn project kunnen steken hierdoor!
Power project
Published:

Power project

Published: