Patrik Mazúr's profile

Rooftop house Žilina

rooftop house žilina
Čo sa stane keď spojíte Tokyo a Žilinu?

Projekt bývania na malom nevyužívanom pozemku v centre Žiliny si vyžadoval rafinovaného riešenie, to prišlo v podobe “vertikálneho” domu. Japonci sú v tomto štýle domov špičkoví keďže pozemky sú tam drahé lebo ich nie je veľa a v meste ešte násobne. Projekt domu od japonského štúdia @anotherapartment_ltd vyznáva štýl japonského minimalizmu, ktorý je založený na zbavovaní sa nepotrebných vecí - vlastním len to čo potrebujem… všetko je podriadené funkcii. Tieto zásady má japonský minimalizmus spoločné s funkcionalizmom - architektonickým štýlom typickým pre Európu v 30. a 40. rokoch 20. storočia. Funkcionalizmus bol kľúčový v posune modernej architektúry ako ju poznáme dnes - odmietal dekorácie a vzory a najdôležitejšia bola funkcia. Vlna modernej architektúry - funkcionalizmus prišla do Žiliny v čase kedy sa z malého mesta začala stávať metropola severu Slovenska, a je v Žiline zastúpená množstvom kvalitnej medzivojnovej architektúry, ktorá obkolesuje aj pozemok tohto projektu.

A tak som si položil otázku: Ako by vyzeral funkcionalistický/ jap.minimalistický interiér v Žiline v roku 2020 ?
Prvé podzemné podlažie je čiastočne zapustené do zeme, čo z 3 poschodového domu robí pri pohľade z ulice 2 poschodový. Denné svetlo do interiéru vniká za pomoci svetlíkov/ terás a okien po obvode. V tejto časti domu sa nachádza nočná zóna- privátna. Spálňa s walk-in šatníkom využívajúci priestor pod schodmi. V ostatnej časti sa nachádza kútik (pánsky salón) na počúvanie hudby z vinylových platní- hobby obyvateľov domu. Za posteľou sa nachádza akusticky panel, ktorý svojim profilom bol inšpirovaný fasádou finančného paláca- významnou funkcionalistickou stavbou od M.M.Scheera. Materiálovo- farebná skladba je kombinácia tmavých farieb a svetlého dreva doplnené o mosadzné doplnky, táto kombinácia pôsobí teplo a upokojivo.
Prvé nadzemné podlažie je v podstate vstupné do interiéru, v chodbe sa nachádza vstavaná skriňa, ktorá v sebe skrýva dostatok priestoru na uskladnenie šatstva ale tak isto aj vecí na údržbu interiéru (napr. vysávač). Na stene s vchodovými dverami sa nachádza zrkadlo po celej stene, ktoré opticky zväčšuje priestor. Skriňa plynule prechádza do presklených dverí za ktorými je pracovňa spojená s občasnou hosťovskou izbou. Okrem pracovného stola sa tu nachádza teda aj lôžko ktoré je možné skryť pokiaľ sa nevyužíva. Poslednou časťou tohto poschodia je kúpeľňa-moderná bielo-čierna kombinácia s inšpiráciou z funkcionalistických kúpeľní.
Na druhom nadzemnom podlaží sa nachádza spoločenská/ denná zóna- kuchyňa, jedáleň a obývačka. Zároveň sa tu nachádza aj východ na strechu/ terasu, ktorá nahrádza záhradu a pochodzie strechy boli typické aj pre funkcionalizmus. Kuchyňa je vstavaná, lineárna, kombinácia vysokých skríň so vstavanými spotrebičmi a nízkych skriniek. Materiálovo a farebne nadväzuje na chodbu o poschodie nižšie. V druhej časti sa nachádza obývačka so sedačkou na mieru a zjednodušeným obývačkovým nábytkom...Vizuálne nadväzuje na spálňu- použitím akustického panela, ktorý zabezpečuje lepšiu akustiku vo veľkom otvorenom priestore ale zároveň elegantne skrýva dvere na terasu.
Na tomto poschodí sú veľké okná, ktoré sú nasmerované smerom k otvorenému priestoru so stromami (cintorín) a preč od zastavanej časti, čím poskytujú výhľady z interiéru do exteriéru. Denné svetlo ma veľký vplyv na pocit v interiéri a preto sa tu nenachádzajú žiadne závesy, ktoré by mohli vytvárať vizuálnu bariéru. Zároveň pre poskytnutie súkromia sú použité exteriérové rolety.
Konštrukčné detaily ukazujú použitie inšpirácie v interiéri za pomoci tvarovania úchytov na nábytku- inšpirácia pochádza z dverí z najvýznamnejšej funkcionalistickej stavby na Slovensku- Liečebného domu Machnáč v Trenčianskych Tepliciach- použitím týchto inšpirácii dodávajú interiéru autenticitu, originalitu a vizuálne prepájajú interiér, nakoľko sa v ňom v rôznych obmenách opakujú. 
Ďalším zaujímavým prvkom je zaoblenie stavebného otvoru pre schodisko, jedná sa čisto o vizuálnu záležitosť, ktorá je zároveň najjasnejším odkazom na funkcionalizmus a aj napriek svojej jednoduchosti je jasne identifikovateľná. Ďalším prístupom je používanie a kombinovanie matných a lesklých materiálov, povrchová úprava má vplyv na vnímanie materiálov, a vizuálne môže upozorňovať na niektoré aspekty nábytku- použitie matných a lesklých pruhov v chodbe má za následok optického predĺženia chodby.
Matná povrchová úprava skla na šatníkových dverách v spodnej časti naopak má za účel skryť potenciálny neporiadok v šatníku a vizuálne nerušiť ľudí v posteli.
dizajn: 2020
Rooftop house Žilina
Published:

Rooftop house Žilina

Published: