Patrik Mazúr's profile

Ateliér interiérového dizajnu

Ateliér interiérového dizajnu

Úlohou bolo navrhnúť priestory určené na  výučbu na katedre dizajnu nábytku a interiéru na technickej univerzite vo Zvolene. Podmienkou bolo znovu využitie vyradeného nábytku z predajní operátora. Pri navrhovaní som rozdelil priestor do menších častí podľa funkcie. Pracovný priestor je poskytovaný trojuholníkovými modulárnymi stolmi. Tvar týchto stolov ich umožňuje vyskladať podľa potreby do rôznych tvarov a množstva.
 Na predelenie priestoru som použil posuvnú „papierovú stenu“. Jej štruktúra je inšpirovaná papierovým lietadlom, ktoré je sekundárnym produktom starých papierov alebo nepodarených kresieb. Štruktúra je skladaná origami technikou miura-ori, ktorá vychádza z prírody- uloženia bukového listu v púčiku. Buková dyha sa stáva najvýraznejším prírodným motívom v interiéri a vytvára priamy odkaz na inšpiračný zdroj. Okrem vytvorenia vizuálnej a zvukovej bariéry vytvára zaujímavú hru svetla a tieňa.
 V nikách, v ktorých pôvodne boli úložné priestory na modely som vytvoril pracovný priestor  pre jednotlivcov. Na sedenie som využil vyradené stoličky. Na elimináciu okolitých hlukov sú steny obložené bukovou dyhou. Táto dyha slúži aj ako nástenka kde sa výkresy bez porušenia dyhy alebo papiera pripevnia pomocou sponky na papier.
 V ateliéri trávia ľudia často dlhé hodiny a preto sa žiadalo vytvoriť priestor na občerstvenie (voda, káva, čaj). Nábytkový prvok je vytvorený z vyradeného nábytku a je v ňom skrytý aj odpadkový kôš.
Priestor za rohom slúži rovnakým účelom, svojou dispozíciou je viac uzavretý a vytvára komornejšie prostredie čo môže pri práci niekomu vyhovovať. Papierová stena sa samozrejme dá zhrnúť a priestor otvoriť.
V poslednej časti tohto projektu som vytvoril priestor, ktorý môže slúžiť ako plnohodnotná prednášková miestnosť na výučbu. Papierová stena priestor vizuálne aj akustický oddelí od pracovnej časti ateliéru.
dizajn: 2019
Ateliér interiérového dizajnu
Published:

Ateliér interiérového dizajnu

Published: