Patrik Mazúr's profile

Železničný hostel Žilina

Železničný hostel Žilina
Tento koncept slúži ako ubytovanie pre cestovateľov a ľudí, ktorí cestujú vlakom. Či už zmeškali posledný vlak alebo sa rozhodli preskúmať nočný život v meste, môžu využiť tento hostel a na druhý deň pokračovať vo svojej ceste. Hostel je situovaný v blízkosti železničnej stanice v nevyužívanej administratívnej budove. Interiér by mal poskytovať zvýšený komfort a pocit vagónmi. Použité materiály ako masívne dubové drevo a textil ponúkajú haptický zážitok pre používateľa. V kontraste k tomu je použitý ťahaný kov, ktorý odkazuje na nové vecné tvaroslovie slovenských železníc použité na nových a zrekonštruovaných staniciach.
Denná zóna pozostáva z recepcie, ktorá tvorí akúsi oficiálnu časť a miesto prvého styku so zákazníkom.
Druhá časť je viac neformálna poskytujúca súkromie. Je to miesto stretávania sa. Táto časť je oddelená od chodby vedúcej k zóne s posteľovými bunkami, panelmi z ťahaného kovu. Tieto panely vytvárajú vizuálnu bariéru medzi týmito dvoma priestormi. Pravá strana panelu je pohyblivá a slúži ako posuvné dvere. Horná časť pozostáva z masívneho drevného rámu v ktorom je upnutá polyesterová sieť. Táto sieť slúži ako oddychové sedenie pre hostí. Sedením v neveľkom priestore sú ľudia nútení sa medzi sebou zoznamovať a podnecuje konverzáciu. Sieť je prístupná po rebríku. Pod sieťou je vytvorený priestor na stretávanie sa. Ľudia sa tam môžu stretnúť, dať si čaj alebo kávu.
Spacia bunka ponúka viac súkromia a pohodlia pre používateľa. Pre dosiahnutie väčšieho pocitu súkromia je možné použiť systém podobný žalúziám, ktorý prekryje medzery medzi lamelami a vizuálne uzavrie túto bunku.
dizajn: 2018
Železničný hostel Žilina
Published:

Železničný hostel Žilina

Published: