Nieuws? Nieuws.
Ik doe deze opdracht voor de 2e keer. Vorig jaar heb ik hem ook gedaan. Toen was de tekst voor mijn gevoel nog net iets moeilijker en heb ik de opdracht niet goed begrepen. Dit jaar heb ik er ook lang over gedaan om de opdracht goed te begrijpen. Ook had ik een valkuil. In plaats van te reageren op het artikel, had ik de neiging om wat er in het artikel stond uit te beelden. Na het er een tijdje met mijn vader over te hebben viel het kwartje en had ik zo een concept in mijn hoofd.
 
Ik besloot uiteindelijk om de opdracht en het artikel op mezelf te betrekken. Ik heb gekeken hoe nieuws mij beïnvloed en bereikt en wat mijn mening is over het artikel. 

Door moderne media krijgt iedereen op dagelijkse basis nieuws te zien. Door algoritmes krijg je vooral het nieuws te zien over mensen en onderwerpen die je interesseren. Je kunt hierbij vaak vraagtekens zetten of het wel écht nieuws is. Maar wat is dan écht nieuws, en kun je dit wel beperken? Naar mijn mening wordt er veel te snel geroepen dat iets geen nieuws is. Door deze moderne media en algoritmes is er wel de valkuil dat je oogkleppen opzet. Je krijgt alleen nog het nieuws te zien over dat ene onderwerp, waardoor al het andere nieuws zo langs je heen gaat. Je kunt deze oogkleppen ook bewust opzetten. Er is vaak zoveel ellende in het nieuws, dat het soms goed kan zijn om even te focussen op dat ene goede nieuwtje. Ik merk dit ook bij mezelf. Ik ben niet zo goed in het ‘grote’ nieuws volgen, juist doordat er zoveel ellende is. Maar soms irriteer ik me ook aan mijn oogkleppen, omdat dit ook een manier is om confrontatie te ontwijken.

 Na deze brainstormsessie ben ik mijn concept verder gaan uitwerken.

Ik besloot dat ik er een serie van wilde maken. Ik wilde experimenteren. In dit geval vooral met kleur. Zorgen verschillende kleuren er voor dat de boodschap verandert, het een ander gevoel geeft, het ‘luider’ wordt..? Ook leek het mij interessant om één portret te verscheuren, omdat mensen of groepen in de media vaak ook ‘verscheurd’ of vertekend worden. 
Ik dacht eerst dat het me zou lukken om er 6 te maken...
Het eindwerk:
Ik vond het interessant om te zien hoe moeilijk het is om hetzelfde werk meerdere keren te maken. Terwijl ik bezig was leken ze allemaal best goed te lukken, maar nu ik ze zo naast elkaar zie zijn ze toch allemaal net anders. Door per portret één kleur te gebruiken lijken ze ook op propaganda posters, wat ook weer met nieuws te maken heeft. 
Nieuws? Nieuws.
Published:

Nieuws? Nieuws.

Toelatingsopdracht Illustratie HKU 2022

Published:

Creative Fields