Erik Langeveld's profile

KBF-Hotel Amsterdam

Lingotto Investment
Amsterdam is voor toeristen één van de leukste steden van Europa. De stad heeft restaurants in alle soorten en maten, gezellige kroegen, levendige markten, spectaculaire rondvaarten, veel gerenommeerde musea en heel veel winkels. Maar ook zakelijk is Amsterdam in trek. De locatie Kauwgomballenfabriek is een creatieve hotspot aan de rand van de stad, een prima plek voor een hip hotel op fietsafstand van het centrum. Ook de RAI, Schiphol en het WTC zijn vanaf hier snel bereikbaar met zowel de auto als met het openbaar vervoer.
 
Open en uitnodigend
Het hotel komt te staan op de groenstrook langs de metrobaan aan het begin van de  Spaklerweg tegenover de Kauwgomballenfabriek en wordt het dynamische hart van de omgeving. Het ontwerp van Concrete Architects  bestaat uit een slanke, bijna 70 meter hoge, toren op een verhoogd platform met een trap die alle functies verbindt: de receptie, de bar, ontmoetingsruimten restaurant en lounge. De brede trappen nodigen uit om op te gaan zitten, te ontmoeten en te eten of koffie te drinken. Binnen en buiten zijn slechts door glaspanelen van elkaar gescheiden en daardoor ontstaat een open en informele sfeer, die niet alleen hotelgasten uitnodigt, maar ook andere bezoekers zal aantrekken.
Het hotel heeft 256 kamers (16 kamers per verdieping op 16 verdiepingen), een entree en ontmoetingslounge, een restaurant, vergaderfaciliteiten en 90 parkeerplaatsen in de ondergrondse parkeerkelder.
 
Start bouw
Lingotto Investment is voor de ontwikkeling een samenwerking aangegaan met Van Wijnen West. Op basis van inmiddels gesloten overeenkomsten met een hotelexploitant wordt het plan verder ontwikkeld door Lingotto in een bouwteam met Van Wijnen. Start bouw staat gepland begin 2014.
Concrete ontwerpt het KauwgomBallenFabriek-hotel in Amsterdam.
Het hotel zal zo’n 250 kamers tellen in een 65 meter hoog, glanzend stalen gebouw.
 
De openbare ruimtes dienen als een “sociaal landschap voor zowel de buurt als het hotel”, aldus Concrete. Dit landschap, een getrapt houten platform, verbindt de ontmoetingsruimtes buiten met bijvoorbeeld de receptie, de bar en het restaurant binnen.
 
De brede houten trappen kunnen worden gebruikt om te zitten, te eten of drinken en af te spreken. De publieke buitenruimte en het hotelinterieur zijn alleen door glaspanelen van elkaar gescheiden.
 
Het hotel verrijst op de gelijknamige locatie. Dit voormalige Maple Leaf-terrein is in juni 2006 door ontwikkelaar Lingotto gekocht. Het gebouwencomplex is getransformeerd naar de Kauwgomballenfabriek, een verzameling bedrijfsruimten voor creatieve gebruikers. Ook het KauwgomBallenFabriek-hotel (of kortweg KBF-hotel) wordt ontwikkeld door Lingotto.
IFC-model ten behoeve van de communicatie en clashcontrol tussen constructie gevelbouwer en kozijnleverancier
uitgewerkt door ing. Erik Langeveld en March. Edwin de Rooij, (Rutten van der Weijden)
Aanzicht expeditie IFC-model KBF-Hotel te Amsterdam 
Executive Architect: Rutten van der Weijden Rotterdam
Developer: Lingotto in bouwteam met Van Wijnen
 
trappenhuis in BIM-model
KBF-Hotel Amsterdam
Published:

KBF-Hotel Amsterdam

Hotel

Published: