Flóra Porkoláb's profile

Office in Dresden, Germany - Komplex1,2

A komplex 1-2. tervemet az Erasmus félév alatt készített pályázati munkám átdolgozásával készítettem el. A funkciók közül ki- és bekerült egy-egy, a koncepció újra lett gondolva. 

A tervezési helyszín
A tervezési feladat építési helyszíne a belváros központjában, az Albertplatzon található Drezdában. A tér a Bautzner és a Königsbrücke utca metszéspontjában képez egy kör alakú teret, egyrészt mint közlekedési csomópont a városban, másrészt mint kapocs a belső és külső Neustadt között. Városépítészetileg az Albertplatz az átmenetben fekszik a belső Neustadt-i panel fejlesztések és a belső Neustadt villaépítészete között.
Az építési területen 1873 és 1950 között az Albert színház állt, amely a második világháborúban megsemmisült és amelyet később lebontottak. A színház épülete különleges helyet foglalt el az Albertplatz kör alakú (sugaras) beépítésében, ahol magányosan állt a kiszélesedő utca csücskében, a belvárosból érkezve, a Königsbrücke utca irányából. A lábszomszédságban a színház mögött volt található a Bouche-park, egy kicsi műemlékvédett parkterület a Bautzner Straße mentén, amit a mai napig megőriztek. A színház az Albertplatz kör alakban beépített villákhoz illeszkedett, abban viszont különbözik, hogy minden oldalról megközelíthető volt és magányosan állt a területen. A tervezési helyszín napjainkban parkolóhelyként van használva, Drezda kifinomult lakónegyede – magas minőségi üzletek környékén – és a diákok által kedvelt külső Neustadt között, amely tele van kocsmákkal, gasztronómiával és alternatív kulturális egységekkel. Az azonnali szomszédság a gasztronómiával a tér északi oldalán, a megszámlálhatatlan kulturális lehetőségek és galériák a környéken gondoskodnak egy sokszínű és egész napos látogatórohamról mind a drezdaiak, mind a turisták részéről, ami nagy lehetőséget teremt egy nyilvános használatú új épületnek. A telek előnyös helyen helyezkedik el a megközelíthetőséget illetőnek és tömegközlekedéssel valamint a közeli Neustadt Bahnhofról közvetlenül elérhető.

A terv koncepciója
A tervezési terület a szomszédos telken álló bank tulajdona. Céljuk a telek hasznosítása: egy olyan épület formájában, amelyet egyszerre használhatnak nyilvánosan és privát célokra is. A szomszédos telken álló banképület már nem nyújt elegendő helyet az ott dolgozók számára, így a tervezési program része elsősorban egy irodahelyiség, amelyet a bank dolgozói használhatnak. Az épületben kialakításra kerül egy bankfiók is. Bevételi forrásként egy másik, kiadható irodaegység is a koncepció része. A másik bevételi forrás, hogy helyet kap egy apartman ház, melyben a befektetők szállhatnak meg. Egyéb funkcióként megjelenik egy reprezentatív tér, egy „kiállítótér”, amelyben rendezvényeket lehet rendezni, befektetők számára kiállításokat szervezhetnek különböző termékekkel kapcsolatban. A megfelelő komfortot szolgálja egy kávézó. Különböző tréningek tartására pedig egy előadóterem lett kialakítva.
Az épület tömegének kialakításában fontos szerepet játszott a tervezési területi egyedi elhelyezkedése. A meglévő, historikus épületek sugaras beépítése az Albertplatzon mindenképpen egy követendő példa volt, így a nyugati homlokzat előtti előkert mérete nem változik. További szempont volt a környező utcák vonala, amely kirajzolt egy alakot. A műemlékvédett parkhoz való igazodás is fontos szerepet játszott a tömegalakításban. A helyszín különböző tulajdonságaiból egy olyan test adódott, amely a tér felé nagyobb, majd elkeskenyedik a park felé. A nyugati homlokzat azonban nem fordul rá a körre, hanem merőlegesen áll, hiszen a telek egyedi elhelyezkedése megengedi ezt, valamit már a színház sem igazodott ehhez. Az épület magasságát a környező épületek sokfélesége befolyásolta. Az északi oldalon álló paneles épületeket szinte lehetettlen lett volna „túlépíteni”, azonban a befektető banképületet nem állt szándékomban elnyomni. Így közel azonos magassággal, (mélygarázs) + földszint + 3 emelettel lett megtervezve az irodaház.

A tervezett épület
Az irodaház egy szint mélygarázzsal rendelkezik. Ez a dolgozók és ott megszállók számára létesül. A beálló helyek között van mozgássérült parkoló, illetve elektromos autók részére kialakított töltős beálló is. A drezdai kerékpáros közlekedés nagyon népszerű a helyiek körében, az ott lakók nagy része már ezt a formáját választja az utazásnak, így egy kerékpáros tároló is kialakításra került. A kerékpárral érkező dolgozók komfortját kívánja javítani egy kerékpáros öltöző zuhanyzóval. Az egész épületet kiszolgálva tárolók lettek betervezve a garázsszintre. Emellett kapott helyet a gépészet is. A közmű becsatlakozása az épület déli oldalán történik, ott helyezkedik el egy távfűtés és vízfogadó tömb. Az épület szellőzése elég összetett rendszerekből áll össze a különböző funkciók üzemideje szerint, ezért két szellőző központ létesítése is indokolt volt. További gépészeti helyiség a hőközpont és az elektromos kapcsolótér is.
A különböző funkciók tekintetében a legösszetett alaprajz a földszinti alaprajz. Külön bejárattal rendelkezik az a bankfiók, amely a befektető bank munkáját szolgálja. A bankfiókba költözéssel sokkal könnyebben elérhető lesz a szolgáltatás, mivel eddig eléggé rejtve maradt a téren. A bankfiók bejáratánál a szélfogóban állnak az éjjel-nappal használható automaták. A fiókhoz csatlakozik egy kiszolgáló iroda is. Az egybenyitott irodában dolgoznak az adminisztrátorok, mellette pedig helyet kapott egy vezetői iroda. A dolgozók komfortját szolgálja a teakonyha és pihenő.
Az irodaépületbe a bankfiók mellett lehet bejutni. Ott egy előtér fogadja a látogatót, szemben a recepcióval. Az emeletre beléptető rendszer segítségével lehet feljutni, vendégek részére csak a recepción keresztül tudnak beléptetőkártyát adni. Az előtérhez csatlakozik egy kiállítótér, amely nem csak termékek bemutatására szolgál, hanem rendezvények helyszíneként is használható. Ebben a trében helyezkedik el egy zárható szekrényekből álló rész, ahol a vendégek lezárhatják az értékeiket. A földszinten egy tárgyalókból álló tér is kialakításra került. Erre azért van szükség, hogy ne kelljen külsős tárgyalófeleknek mindig beléptetőt igényelni, illetve, hogy az ott dolgozókat ne hátráltassa a tárgyalók kibérlése. A tárgyaló felek akár egy kávéra is beülhetnek az irodaház kávézójában, amely külső térrel is rendelkezik. Egy külön bejáraton lehet megközelíteni az irodaház előadótermét, amely alkalmas tréningek és továbbképzések tartására is.
Az első és második emelet az irodafunkciót szolgálja. Az első szint a bank dolgozói számára, felette pedig co-working irodaként kiadható munkaállomásokkal gazdálkodhat a tulajdonos. A funkció sajátosságából adódóan egy fénymásoló szoba és szerverszoba került kialakításra. További szempont volt, hogy változatos terek alakuljanak ki a dolgozók számára: legyen hagyományos irodai kialakítás, minél több tárgyaló, legyenek ötletelő helyek, illetve egyszemélyes, telefonos és Skype szobák. A dolgozók igényeit elégíti ki egy teakonyha és egy pihenő szoba.
A helyszín elemzése közben vált világossá, hogy a környéken nincs olyan szállás lehetőség, amely üzleti partnerek számára megfelelő lenne, akár hosszabb időszakra. A tervezési program, része lett így egy apartman szint is. Különböző méretű és beosztású lakások kaptak helyet, tetőteraszokkal.
Az épület külső megjelenését a nyugati, keleti és déli homlokzaton megjelenő árnyékolók adják. A közösségi helységek okán a földszinten talpig üvegezett a homlokzat. Az irodaszintek szigorú ritmusát a függönyfalas homlokzat adja, azonban a radiátoros fűtés miatt kialakítandó parapetek miatt a homlokzat hosszanti irányban tagolva van. A legfelső szinten rejtett bordás függönyfal adja a könnyedebb megjelenést. Az irodaszintek tagoltságának megszüntetésére és e két szint összefogásához szükség volt a megfelelő árnyékoló kiválasztására. Emiatt a kezdetektől fogva függőleges árnyékoló szerkezetek kerültek szóba, amelyek kialakítása olyan, mintha több emeleten végig futna. Ezek színes – sárga, narancssárga és piros – textil árnyékolók keretekben vannak kifeszítve, melyek blokkonként motorizáltak. A zárt homlokzatok a földszinten antracit színű kazettás falburkolatot kapnak, a függönyfalak bordái és hőszigetelt panelei szintén antracit színűek. Az apartman szinten egy belső kert található, innen lehet megközelíteni a lakásokat. A tető burkolata korcolt fémlemez fedés.
Az építési területen minél több zöldfelület meghagyására törekedtem a tervezés során, sajnos a mélygarázs kialakítása miatt nem minden meglévő fa maradhatott meg, az épület kontúrjának közvetlen környezetében csak dézsákban lehet újabb fákat ültetni. Két nagyobb burkolt felület van a helyszínen: a főbejáratoknál és a kávézó teraszánál.
Office in Dresden, Germany - Komplex1,2
Published:

Office in Dresden, Germany - Komplex1,2

Published:

Creative Fields