Renate Meijer's profile

Langlopende opdracht Erwin Olaf

INTRODUCTIE

Het tweede deel van het vak Architectural design was het ontwerpen van een huis voor een bekende Nederlander. Erwin Olaf is de bekende Nederlander die mij werd aangewezen. ​​​​​​​

Allereerst moest er een collage worden gemaakt en daaruit 5 speerpunten worden gehaald. Ook moest er een locatie worden gekozen voor de plaatsing van het huis in het gebied De HES.
COLLAGE

Het werk en leven van Erwin Olaf in een collage. Binnen in het zwarte kader is het werk in plaatjes en belangrijke woorden omschreven. Erwin Olaf is een man die vooral in zijn vroege periode de extremen zocht in het maken van fotografie. Bij deze extremen zocht Erwin Olaf ook vaak het nieuws op.

Buiten zijn werk vecht hij, voor de acceptatie van homoseksuelen in de maatschappij, maar ook voor zijn eigen leven. Erwin Olaf lijdt namelijk aan de ziekte longemfyseem, wat betekent dat die zijn longen langzaam slap worden en geen zuurstof meer opnemen. Ze "vergaan" in de loop van de tijd.

Bij Erwin Olaf heb ik daarom dan ook vijf speerpunten omgeschreven namelijk; zijn gezondheid, privacy, omarming van zijn leeftijd en dood, pensioen en geïntrigeerd door nieuws.
Collage Erwin Olaf werk en leven

LOCATIE

Hieronder is een afbeelding weergegeven met een rode cirkel waar het huis geplaatst zal worden. Het omcirkelde gebied ligt lager dan de wegen (N225) die erlangs lopen. Hierdoor past het bij een van de gekozen speerpunten namelijk privacy. Ook biedt de omgeving de privacy en rust voor Erwin Olaf om te overlijden.
Locatie huis Erwin Olaf

CONCEPT MODEL

Met mijn concept model heb ik me vooral gefocust op de speerpunten gezondheid, omarming van zijn leeftijd en dood en zijn pensioen die hij niet accepteert. Het speerpunt dat hij zijn pensioen niet kan accepteren heb ik uitgebeeld door zijn werkplek hoger te zetten dan zijn leefgedeelte. Ook leidt er een kapotte trap toe wat maakt dat het moeilijker is om te gaan werken. De werkplek heb ik dan ook neergezet als een camera zodat men herkent dat het de studio van Erwin Olaf is. De camera heb ik gemarkeerd met herkenningspunten die waarschuwen niet die kant op te gaan. Verder heb ik het leefgedeelte uitgebeeld als een verdieping die langzaam vergaat net als zijn gezondheid, namelijk zijn longen die symbolisch langzaam wegbranden. Hierbij laat ik ook meteen zien dat hij het niet erg vind om dood te gaan; zijn huis vergaat langzaam net als hij.
Concept model

VORM MODEL

De volgende stap voor mij was het bedenken van de vorm. De onderkant is geen standaard vierkant omdat het huis zo is gevormd dat er geen bomen weggehaald hoeven te worden. Het zou namelijk zonde zijn dat voor zijn 'tijdelijke huis'  bomen gekapt moeten worden. Verder heb ik de studio weer een stuk boven het leefgedeelte gepositioneerd, waardoor de relatie tussen het conceptmodel en het definitieve ontwerp nog steeds aanwezig is.
Definitieve vorm 
MATERIALISATIE

Nadat ik de vorm heb gekozen ben ik verder gegaan met de materialisatie en hoe ik mijn verhaal hier nog beter meer in kan uitbeelden. De bovenste verdieping wil ik als een stevig blok neergezetten dat voor altijd blijft bestaan. Hier heb ik dus niks aan veranderd, dus ook geen extra materiaal aan toegevoegd. De onderkant waar hij zal leven vergaat langzaam net als zijn leven. Dit heb ik dan bedekt met mos alsof het lijkt dat de natuur het langzaam overneemt.​​​​​​​

EINDMODEL

Als laatste en eind maquette heb ik de vorm weer niet veranderd. De reden van de vorm staat uitgelegd met het kopje "vorm model". De bovenkant die op een poot staat is zijn studio die is gemaakt van staal. De studio en dus ook zijn foto's zullen altijd blijven bestaan ondanks dat hij binnenkort komt te overlijden. Verder is de onderkant gemaakt van takken wat staat voor zijn leven wat langzaam vergaat.
Om het verhaal compleet te maken heb ik geprobeerd schimmel te creëren om dit toe te voegen aan de onderste verdieping. Alleen is er een perfecte balans nodig voor de natheid van de koffiedrab om snel schimmel te creëren. Hierdoor heb ik niet genoeg schimmel kunnen laten groeien om heel de verdieping te bedekken.
Ik heb de schimmel om de takken gelegd waardoor het lijkt dat op de natuur schimmel groeit. Wat de boodschap vergaan nog meer onderbouwt. 
Hieronder is de maquette weergegeven met ijzeren bomen ertussen. Ik heb gekozen om deze van ijzer te maken omdat de studio ook van ijzer is. Hierdoor laat het zien wat snel vergaat en wat blijft staan. Namelijk de studio dus zijn werk en de bomen die om het 'tijdelijke huis' heen groeit.
De onderste verdieping zal langzaam vergaan maar op welke manier? Zoals ik met de maquette's heb afgebeeld zal de onderste verdieping van buiten naar binnen vergaan. Erwin Olaf zal namelijk altijd foto's blijven maken zolang hij leeft. Het stalen gebouw staat voor zijn werk. Dus door deze reden zal het de leefruimte / het groen langer bestaan rondom het stalen gebouw.
Nadat een stuk van de onderste verdieping is vergaan zal dit veranderen in schimmel. Ik heb dan ook om de lege stukken van de maquette schimmel neergelegd. Dit is dan ook zichtbaar in de onderste afbeeldingen.
Nadat de foto's waren afgerond van het grote model was ik nog niet helemaal tevreden met het onderste gedeelte. Voor mijn gevoel zaten er teveel gaten tussen de takjes waardoor het niet leek op een leefruimte. Met de maquette van de materialisatie kwam ik op het idee om mos te leggen op de takken. Het maakt van het onderste gedeelte een meer massieve vorm. Een mooie bijkomst was hierbij dat de schimmel natuurlijk lijkt. De koffiedrab heeft namelijk de zelfde kleur dan het zand waardoor het lijkt dat het op het mos groeit.
MODEL IN CONTEXT
Zoals meerdere keren is benoemd zal het huis van Erwin Olaf tussen de bomen staan. Door deze reden heb ik dan ook de maquette geplaatst in een gebied waar veel bomen staan. 
Langlopende opdracht Erwin Olaf
Published:

Langlopende opdracht Erwin Olaf

Published: