Laura Pelgrims's profile

Bachelorproject: Gezichtspunt, eye tracking

Eye tracking is een veelgebruikte techniek binnen de reclame om te achterhalen welke elementen de aandacht trekken of in het algemeen: waar mensen naar kijken.

Tijdens mijn bachelorproject focuste ik me op het privacy gegeven en ‘kijken naar waar je kijkt’, ‘I’m watching where you’re looking at’.
Ik kwam tot het besef dat wanneer ik de eye tracker gebruikte, ik meer aan het kijken was naar het bewegende bolletje/lijntje, dan naar de content die op m'n scherm verscheen. 
Toen mensen de eye tracker wilden uittesten en ik meekeek op het scherm met de persoon die de eye tracker hanteerde, voelde dit aan als spionage. Ik keek als het ware mee in iemands persoonlijke ‘kijkleven', alsof ik zijn of haar zoekgeschiedenis doorzocht. Het onzichtbare – naar waar iemand kijkt – wordt op deze manier zichtbaar en openbaar.

Als eindpresentatie bekwam ik een fictieve expo 'Oog om Oog' met een installatie, waarin ik werk met twee gezichtspunten: een kijker versus een bekijker.

'Oog om Oog' is een interactieve en vernieuwende expo die helemaal draait rond eye tracking en diens privacygegeven. Bestaat er een soort kijkprivacy? En in hoeverre wordt onze privacy nu al geschonden? Kijk mee in iemands persoonlijke kijkleven en maak zo het onzichtbare zichtbaar aan de hand van een installatie en spel tussen lichaam en oog.
Twee schermen – al dan niet tegenover elkaar – waarbij de kijker de bekijker ziet via webcam (en niet zichzelf) en de bekijker kan zien naar waar de kijker kijkt bij hem of haar. De kijkgegevens worden voor de kijker geheim gehouden.
De bekijker wordt op deze manier geconfronteerd met zichzelf: met zijn beeld in een ander perspectief en met hoe de ander, de kijker naar hem kijkt. De bekijker kan hier ook mee spelen en bewegingen gaan maken en zo een spel/choreografie bekomen tussen lichaam en oog. 

Als output bekwam ik grafisch interessante beelden van de kijksessie (lijnen, punten, speciale vormen, kleuren, enzovoort) en interactieve videoclips/animaties.


Volledige onderzoeksproces: https://laurapelgrims.myportfolio.com/
Bachelorproject: Gezichtspunt, eye tracking
Published:

Bachelorproject: Gezichtspunt, eye tracking

Published: